Burmistrzowie miast partnerskich

W dniach 26. – 28. 01.2018 w Barlinku gościliśmy Radnych Rady Miasta Schneverdingen. Wizyta związana była z obchodami 25. rocznicy współpracy pomiędzy naszymi gminami. W piątek delegacja wzięła udział w obchodach Święta Miasta,  w czasie którego Pani Burmistrz Meike Moog – Steffens oraz Przewodniczący Rady Miasta Schneverdingen Dieter Möhrmann mówili o pozytywnym wpływie współpracy pomiędzy naszymi miastami. W sobotę rano delegacja wzięła udział w obchodach rocznicy wyzwolenia Oflagu II C Woldenberg w Dziedzicach składając także wieniec pod pomnikiem ofiar. Później wraz z radnymi Rady Miejskiej w Barlinku odbyła się  konferencja prasowa, podsumowująca 25. lecie współpracy. Konferencję rozpoczął Burmistrz Barlinka – Dariusz Zieliński, który przedstawił historię współpracy oraz jej najważniejsze elementy. Po wystąpieniu Burmistrza rozpoczęła się dyskusja. Goście honorowi spotkania czyli Józef Wawrzyniak oraz Ryszard Wiśniak, opowiedzieli o początkach współpracy oraz o tym jakie uczucia towarzyszyły im przy podpisywaniu umowy o współpracy 14 czerwca 1993 roku. Konferencja zakończyła się złożeniem podpisów specjalnie na tę okazję przywiezionej Złotej Księdze Schneverdingen.

 

Zdjęcie grupowe z nagrodzonymi podczas XXIII Złotych Barlineckich Gęsiarek

12 stycznia br. po raz XXIII wręczono Złote Barlineckie Gęsiarki. Wcześniej przez cały listopad mieszkańcy mogli zgłaszać swoje propozycje wyróżnień w poszczególnych kategoriach. Między innymi na tej podstawie wyłoniono zwycięzców.

Uroczystość swoją obecnością zaszczycili m.in. Mariusz Norsesowicz - Wicestarosta powiatu myśliborskiego, radni powiatu myśliborskiego, Mariusz Maciejewski – Przewodniczący Rady Miejskiej w Barlinku wraz z radnymi, Roman Mizerny - Viceprezes Zachodniej Izby Przemysłowo – Handlowej w Gorzowie Wlkp., Stanisław Owczarek – Dyrektor Zachodniej Izby Przemysłowo – Handlowej w Gorzowie Wlkp., Maciej Michalik – Prezes Organizacji Przedsiębiorców Barlinek.

W trakcie uroczystości wręczono Certyfikat potwierdzający przyjęcie Organizacji Przedsiębiorców Barlinek do grona członków Zachodniej Izby Przemysłowo - Handlowej w Gorzowie Wlkp.

 

 

Przyznane nagrody:

 

Ambasador Barlinka 2017

 

Fundacja JA Joy Aim Kamila Rogut - Szkudlarek

za podejmowanie i wspieranie działań w zakresie upowszechniania profilaktyki zdrowotnej oraz promocję Barlinka

 

 

Dyplom Złotej Barlineckiej Gęsiarki 2017

 

Restauracja Strzelecka 18 Małgorzata Wojtaś – Frankowska i Jerzy Frankowski

za stworzenie nowego, atrakcyjnego miejsca na gastronomicznej mapie Barlinka

 

Szpital Barlinek Sp. z o.o Dzienny Dom Opieki Medycznej

za stworzenie nowej usługi skierowanej do seniorów w zakresie opieki i rehabilitacji

MG CONSULTING Magdalena Górczyńska

za realizację inwestycji – budynku usługowego w Barlinku i atrakcyjne zagospodarowanie przestrzeni publicznej (ul. Staromiejska 1)

 

 

Złote Barlineckie Gęsiarki 2017


Spółdzielnia Socjalna Promocjone.com

za pasję, chęć działania, pomoc małym i średnim firmom w zakresie kampanii reklamowych oraz promocję Barlinka

 

Gospodarstwo Rolno – Szkółkarskie OMORICA Anna i Bernard Kostrzewscy

za prężną działalność, dynamiczny rozwój i osiągnięcia w zakresie stworzenia oferty roślin szkółkarskich

Bukowa Przystań Helena i Zygmunt Głuchowscy

za działalność i wkład w rozwój branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej Barlinka

 

 

 

Zobacz również - reportaż z uroczystości TV Teletop Gorzów

 

Kładka przy ul. Podwale

Jak informuje wykonawca obejścia drogowego Barlinka SKANSKA SA, na czas robót budowlanych od 8 stycznia br. zostanie zamknięta kładka dla pieszych nad torami przy ul. Podwale.

 

Za utrudnienia przepraszamy.

Nowy blok operacyjny

18 grudnia 2017r. odbyło się uroczyste otwarcie Bloku Operacyjnego (Sala Cięć Cesarskich) przy oddziale ginekologiczno-położniczym Szpitala w Barlinku.

Dotychczas cięcia cesarskie odbywały się w innej części szpitala - na ogólnym Bloku Operacyjnym, co sprawiało, że logistyka przy porodzie była trudniejsza. Stworzenie nowej sali operacyjnej dedykowanej wyłącznie do cięć cesarskich oraz miejsca pielęgnacji i resuscytacji noworodka zapewni możliwość natychmiastowego wykonania cięcia cesarskiego w stanach zagrożenia.

 

 

W uroczystości uczestniczyli m.in. burmistrz Barlinka Dariusz Zieliński, wiceburmistrz Krzysztof Paszek, Józef Jerzy Faliński Radny Województwa Zachodniopomorskiego, przewodniczący RM Mariusz Maciejewski oraz radni Rady Miejskiej w Barlinku, radni Powiatu Myśliborskiego z przewodniczącym Ferdynandem Łukasikiem, były prezes szpitala Ryszard Mitek, ordynator oddziału ginekologiczno – położniczego dr Maria Jaworska, prezes szpitala Arkadiusz Cysek a także darczyńcy i pracownicy Szpitala.

 

 

Zobacz również reportaż z wydarzenia - TV TELETOP GORZÓW

kleszcz

Choroba zawodowa rolników, to choroba która powstała w związku z pracą w gospodarstwie rolnym, jeżeli objęta jest wykazem chorób zawodowych określonych w przepisach wydanych na podstawie Kodeksu Pracy. Choremu, który jest ubezpieczony w KRUS, przysługuje prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu albo też renty z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.   

W ciągu ostatnich 10 lat liczba wypłaconych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu wskutek choroby zawodowej zwiększyła się ze 105 do 268 (prawie 3-krotnie). Spowodowane to było  przede wszystkim wzrostem zachorowań na choroby zakaźne odzwierzęce, głównie na boreliozę: z 58 przypadków do 197.                                      

 

Przyczyny wzrostu zachorowań na choroby odkleszczowe rolników:

• wzrost populacji kleszczy i osobników zakażonych krętkami boreliozy; uważa się, że im mniej będziemy mieli mroźnych zim, a więcej tych łagodnych i wilgotnych, tym kleszczy będzie więcej;
• doskonalsze metody diagnostyczne.

 

kleszcz

 

Najwięcej kleszczy występuje w Polsce północnowschodniej (warmińsko-mazurskie, podlaskie, mazowieckie). Spotkać je można praktycznie wszędzie: w lasach, na łąkach, ale także w miejskich parkach i ogrodach.

 

Borelioza u rolników – częstsza niż wirusowe zapalenie wątroby u pracowników służby zdrowia

 

W 2016 roku zachorowania na boreliozę (zwaną również „chorobą z Lyme”) stanowiły ok. 83% wszystkich przypadków chorób zawodowych zgłoszonych do KRUS. Wywołuje ją bakteria Borrelia burgdorferi s.l., która dostaje się do organizmu człowieka w następstwie ukąszenia przez zarażonego nią kleszcza.  Najpewniejszym  sposobem zapobiegania zachorowaniu jest niedopuszczenie do kontaktu z tym pajęczakiem, co jest trudne z uwagi na środowisko pracy rolnika. Istnieją jednak sposoby, które zmniejszają ryzyko ukąszenia:

• możliwie szczelne okrywanie ciała: koszula z długim rękawem i kołnierzem, spodnie z długimi nogawkami, kryte buty, wysokie skarpety, nakrycie głowy – szczególnie podczas wykonywania prac polowych oraz w lesie;
• niesiadanie bezpośrednio na trawie, pniach;
• unikanie wysokich traw i zarośli – chodzenie po przetartych ścieżkach;
• zachowanie wzmożonej ostrożności w okresach szczególnej aktywności kleszczy, tj. między majem a listopadem;
• stosowanie środków odstraszających kleszcze;
• po powrocie do domu dokładne sprawdzanie całego ciała.

Jeśli na skórze znajduje się żerujący kleszcz należy go jak najszybciej usunąć - wprawdzie do zakażenia dochodzi zazwyczaj nie wcześniej  niż 24 h od ukłucia, niemniej każda mijająca godzina zwiększa ryzyko zachorowania – nie tylko na boreliozę, ale też na odkleszczowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

 

Jak usunąć kleszcza?

• wysterylizować spiczastą pęsetę do usuwania kleszczy;
• uchwycić kleszcza jak najbliżej powierzchni skóry;
• delikatnie, ale stanowczo pociągnąć przeciwnie do kierunku wkłucia i wyciągać, aż widoczna będzie jego głowa;
• po wyjęciu kleszcza umieścić go na kartce papieru i sprawdzić, czy został usunięty w całości;
• miejsce po usunięciu kleszcza należy przemyć środkiem odkażającym;
•   po usunięciu kleszcza dokładnie umyć ręce, najlepiej antybakteryjnym mydłem.

 

Czego nigdy NIE robić podczas usuwania kleszcza?

• nie łapać kleszcza za jego obrzęknięty brzuch, nie starać się go dusić wazeliną, masłem, lakierem do paznokci, benzyną lub alkoholem, ponieważ istnieje ryzyko wyciśnięcia do organizmu zainfekowanej treści żołądka;
• nie przekręcać kleszcza, ponieważ jego głowa pozostanie w ciele człowieka;
• nie usuwać kleszcza gołymi rękami.

 

Jeśli istnieje podejrzenie, że kleszcz nie został usunięty w całości lub po usunięciu występują jakiekolwiek niepokojące objawy, należy skonsultować się z lekarzem. Ważna jest obserwacja organizmu, ponieważ początkowe objawy boreliozy u ludzi mylone są często ze stanami grypowymi. Charakterystycznym objawem zakażenia boreliozą jest rumień, który może pojawić się na skórze u części osób.

 

rumień po ukąszeniu kleszcza

 

W dłuższej perspektywie czasowej mogą pojawić się oznaki zapalenia stawów, nieprawidłowości pracy serca, problemy z pamięcią krótkotrwałą, trudności z koncentracją czy porażenie nerwu twarzowego, ale też objawy takie jak zaburzenia snu, duszności, dezorientacja, nagłe problemy ze słuchem czy inne nawracające i nagłe objawy, które wcześniej nie występowały.

 

Jestem ubezpieczony w KRUS i zachorowałem - co dalej?

Rolnik, który zapadł na rolniczą chorobę zawodową, lub podejrzewający zachorowanie, a dodatkowo podlegający ubezpieczeniu społecznemu w KRUS, może ubiegać się o:

• jednorazowe odszkodowanie z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu;
• rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.

Podczas ubiegania się o ww. świadczenia należy najpierw uzyskać orzeczenie państwowego inspektora sanitarnego o stwierdzeniu lub braku podstaw do stwierdzenia choroby zawodowej. W tym celu należy zgłosić podejrzenie choroby zawodowej państwowemu inspektorowi sanitarnemu, właściwemu dla miejsca wykonywania pracy. Zgłoszenia dokonuje lekarz, również dentysta, który podczas wykonywania zawodu powziął takie podejrzenie u pacjenta, a także ubezpieczony, który podejrzewa, że występujące u niego objawy mogą wskazywać na taką chorobę. Inspektor kieruje rolnika do jednostki orzeczniczej na badanie, którego wynik jest podstawą do wydania orzeczenia oraz decyzji o stwierdzeniu  lub braku podstaw do stwierdzenia choroby zawodowej.

Jednostkami orzeczniczymi I stopnia są:

• poradnie chorób zawodowych wojewódzkich ośrodków medycyny pracy;
• kliniki i poradnie chorób zawodowych uniwersytetów medycznych (akademii medycznych);
• poradnie chorób zakaźnych wojewódzkich ośrodków medycyny pracy albo przychodnie i oddziały chorób zakaźnych poziomu wojewódzkiego – w zakresie chorób zawodowych zakaźnych i pasożytniczych;
• jednostki organizacyjne zakładów opieki zdrowotnej, w których nastąpiła hospitalizacja – w zakresie rozpoznawania chorób zawodowych u pracowników hospitalizowanych z powodu wystąpienia ostrych objawów choroby.

Jeżeli właściwy państwowy powiatowy inspektor sanitarny uzna, że materiał dowodowy jest niewystarczający do wydania decyzji, może żądać od lekarza, który wydał orzeczenie lekarskie dodatkowego uzasadnienia tego orzeczenia lub wystąpić do jednostki orzeczniczej II stopnia o dodatkową konsultację oraz podjąć inne czynności niezbędne do uzupełnienia tego materiału. Jednostkami orzeczniczymi II stopnia od orzeczeń wydanych przez lekarzy zatrudnionych w jednostkach orzeczniczych I stopnia, są jednostki badawczo-rozwojowe w dziedzinie medycyny pracy. Decyzję o stwierdzeniu choroby zawodowej albo decyzję o braku podstaw do stwierdzenia choroby zawodowej właściwy państwowy powiatowy inspektor przesyła m.in. zainteresowanemu rolnikowi. Jest ona podstawą do ubiegania się o świadczenia z ubezpieczenia społecznego rolników. Warto pamiętać, że od decyzji wydanej przez państwowego inspektora sanitarnego przysługuje odwołanie do państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, a od decyzji państwowego inspektora - skarga do Naczelnego Sądu Administracyjnego.

 

Informacje na temat świadczeń związanych z wystąpieniem rolniczej choroby zawodowej dostępne są na stronie internetowej Kasy www.krus.gov.pl.

 

Opracowano w Biurze Prewencji Centrali KRUS, na podstawie materiałów ze zrealizowanej przez KRUS w październiku 2017 r. konferencji naukowo-szkoleniowej „Choroby zawodowe rolników związane z czynnikami biologicznymi”.

Podkategorie