Barlinek zyskał nową atrakcję turystyczną
- Szczegóły
- Odsłony: 931
Dzięki pozyskanemu dofinansowaniu z Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” w zakresie działania „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność” objętego Priorytetem 4. „Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej”, na plażę miejską w Barlinku powróciła pierwotna architektura w postaci wieżyczki widokowej usytuowanej na najdalej wysuniętej części pomostu należącej do kąpieliska.
Nowo powstały obiekt został odbudowany na wzór dawnego, który niestety nie przetrwał próby czasu, a który stanowił charakterystyczny element zabytkowej plaży miejskiej nad Jeziorem Barlineckim.
Mamy nadzieję, że ta dodatkowa oferta kompleksu wypoczynkowo – kąpieliskowego
w Barlinku, zapewni wszystkim odwiedzającym plażę miejską, urozmaicony i ciekawy wypoczynek.
Wartość inwestycji: 176.039,11 zł
Wartość dofinansowania: 94.853,00 zł
Pismo PIW dla hodowców trzody chlewnej
- Szczegóły
- Odsłony: 802
Powiatowy Lekarz Weterynarii przypomina, że zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 10 sierpnia 2021 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń §16.
Powiatowy lekarz weterynarii pobiera próbki do badań w kierunku afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach położonych na obszarach objętych ograniczeniami I, obszarach objętych ograniczeniami II i obszarach objętych ograniczeniami III od świń chorych lub ze świń padłych, u których w wyniku przeprowadzonego badania klinicznego nie można wykluczyć afrykańskiego pomoru świń.
Posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie położonym na obszarach objętych ograniczeniami I, obszarach objętych ograniczeniami II i obszarach objętych ograniczeniami III.
Więcej informacji znajduje się w oficjalnym Piśmie Powiatowego Lekarza Weterynarii dla hodowców trzody chlewnej zamieszczonym w poniższym załączniku.
1) Pismo Powiatowego Lekarza Weterynarii dla hodowców trzody chlewnej.
Powierzenie stanowiska Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 1 w Barlinku
- Szczegóły
- Odsłony: 1120
W dniu 6 czerwca 2023 r., w wyniku przeprowadzonego postępowania konkursowego, wyłoniono kandydata na stanowisko Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 1 im. Tadeusza Kościuszki, przy ul. Jeziornej 12 w Barlinku.
W związku z powyższym Burmistrz Barlinka - Dariusz Zieliński powołał, na okres 5 lat szkolnych, na stanowisko Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 1 im. Tadeusza Kościuszki - Panią Sylwię Olejnik i uroczyście wręczył akt powierzenia.
Serdecznie gratulujemy! Życzymy sukcesów w pracy zawodowej.
Dni Barlinka 2023
- Szczegóły
- Odsłony: 1599
Gmina Barlinek oraz Barlinecki Ośrodek Kultury, zapraszają na Dni Barlinka 2023.
W tym roku odbędą się one w dniach 23-25 czerwca, miejsce – ul. Jeziorna 8, plac manewrowy WORD. Oprócz zabawy na koncertach, czeka nas także koronacja nowej Królowej Puszczy Barlineckiej i widowisko sobótkowe. Niespodzianką w tym roku jest „Turniej Rycerski o puchar Królowej Puszczy Barlineckiej”.
Zapraszamy też m.in. na wspólne zdjęcie mieszkańców Barlinka, odsłonięcie muralu, korowód i koncerty. Gwiazdami tegorocznych Świętojanek będą Danzel, Kasia Wilk oraz Mezo.
Szczegóły na plakacie.
Serdecznie zapraszamy.
Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
- Szczegóły
- Odsłony: 855
Poszukiwane są lokalne i regionalne wyroby, osadzone w polskiej tradycji, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Ruszył regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Zgłoszenia przyjmowane są do 6 lipca br.
- Zachęcam do udziału w tegorocznej edycji tego kulinarnego konkursu, który łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, skupionych wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych przygotowywanych według tradycyjnych receptur - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXII przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu regionalnym za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.
W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą.
Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.
Aby wziąć udział w konkursie, należy do 6 lipca wypełnić zgłoszenie i przesłać je do:
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego
- Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin,
z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Dodatkowe informacje i wzór formularza dostępne są na stronie internetowej: